Co zrobić z odpadami z kuchni? Wskazówki, jak wykorzystać resztki jedzenia

Wielu z nas wyrzuca skórki owoców i warzyw czy fusy z kawy. Zupełnie niepotrzebnie, wiele odpadów z naszej kuchni możemy wykorzystać ponownie. Resztki jedzenia nie zawsze muszą wylądować w koszu. Sprawdź, jak możesz je wykorzystać zgodnie z duchem zero waste.

Skorupki z jajek. Co zrobić ze skorupkami z pisanek?

Najczęściej problem ze skorupkami od jajek pojawia się w okresie Wielkanocy. To właśnie wtedy zużywamy najwięcej jajek. Wykorzystujemy je do wielu potraw, święconki i oczywiście pisanek. Skorupki, które nam zostały zwykle traktujemy jak bezużyteczny odpad. A to duży błąd! Możemy je wykorzystać ponownie na kilka sposobów.

  • czyszczenie garnków i patelni

Skorupki najlepiej nadają się do tych zrobionych z żeliwa lub ze stali. Skorupki w połączeniu z niewielką ilością wody i płynu do naczyń to nietoksyczna substancja czyszcząca.

  • nawóz

Skorupki jaj rozgnieć na drobne kawałki i wsyp do każdego otworu przed sadzeniem. Następnie powtarzaj proces co około 2 tygodnie.

  • naturalny peeling

Wystarczy, że rozgnieciesz skorupki jajek, tak aby postał z nich proszek. Następnie połącz go np. z olejem koksowym i tak przygotowaną substancję rozmasuj na skórze, wykonując dokładne, okrężne ruchy. Jeśli masz wrażliwą skórę taki peeling stosuj sporadycznie.

Fusy po kawie. Wyjątkowe właściwości kawy

Kawa to napój, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie poranka. Kawosze w trakcie dnia potrafią wypić znacznie więcej niż jedną kawę. Z kilku filiżanek kawy potrafi uzbierać się sporo fusów, które możemy ponownie wykorzystać.

  •  pochłaniacz zapachów

Fusy kawowe pochłaniają brzydkie zapachy. Wystarczy je wetrzeć w ręce, a zniwelują zapach cebuli czy czosnku. Po nacieraniu ręce należy spłukać pod bieżącą wodą.

  •  naturalny barwnik

Zalej fusy ciepłą wodą i odstaw na około 15-20 minut. Po tym czasie odlej wodę od fusów i wykorzystaj do zabarwienia np. bawełnianej koszulki lub pisanek wielkanocnych.

  • środek do czyszczenia kominka

Niewiele osób wie, że fusy po kawie mogą przydać się do czyszczenia kominka. Do ostygniętego kominka wsyp do popiołu mokre fusy. Dzięki temu podczas sprzątania unikniesz unoszącego się pyłu.

Fusy po herbacie - właściwości

Również miłośnicy herbaty mogą spożytkować fusy, które zostają im po wypiciu ulubionego napoju. Szacuje się, że rocznie statystyczny Polak wytwarza i wyrzuca prawie 1 kg fusów. To może się zmienić. Wystarczy, że zastosujemy kilka prostych sposobów na zastosowanie fusów herbacianych.

  • środek chroniący przed rdzą

Zawarta w herbacie teina zapobiega powstawaniu i osadzaniu się rdzy. Wykorzystaj ponownie zaparzony napar z herbaty do czyszczenia noży, sztućców i innych metalowych przedmiotów. Wystarczy, że namoczysz w nim ściereczkę, a następnie przetrzesz nią przedmioty.

  • impregnat do drewna

Fusy z herbaty idealnie nadają się do odnowienia starych mebli. Nowy blask zyskają chwilę po tym jak przetrzesz je szmatką namoczoną w ponownie zaparzonym naparze z herbaty. Bardzo ważne jest, aby taki napar zaparzony był z niewielkiej ilości liści czy torebek herbaty.  W przeciwnym razie zamiast odnowić meble możesz je uszkodzić.

  • pachnące woreczki do szafy

Z wysuszonych liści herbaty można zrobić pachnące woreczki, które delikatnie odświeżą szafę. Wystarczy połączyć je z aromatycznym olejkiem lub suszonymi płatkami kwiatów i umieścić w małym woreczku lub zawinąć w chusteczkę, którą zawiążemy sznurkiem.

Skórki od bananów. Skuteczny nawóz do roślin i nie tylko

skorki-z-banana-naturalny-nawoz

Banan to jeden z najpopularniejszych owoców, ponieważ w sklepach dostępny jest przez cały rok. Jak się okazuje jego odżywcze właściwości możemy wykorzystać na wiele sposobów.

  •  nawożenie roślin

Skórki banana to nie tylko niepotrzebny bio-odpad kuchenny. Można z nich zrobić naturalny nawóz do nawożenia roślin doniczkowych. Świeże skórki z banana umieść w dużym słoiku, następnie zalej ciepłą wodą i odstaw na 1-2 dni. Gdy woda zrobi się zawiesista możesz zacząć używać nawozu.

  • polerowanie butów

Skórka po bananie idealnie sprawdzi się do polerowania butów. To naturalny zamiennik środków nabłyszczających. Najlepiej sprawdza się w przypadku tworzywa skóropodobnego.

  • odżywka do włosów

Banan ma odżywcze działanie na nasze włosy. Wystarczy, że wrzucisz skórki od banana do blendera i nałożysz „papkę” na umyte włosy. Po paru minutach spłucz.

Obierki po ziemniakach. Co zrobić z wodą po ugotowaniu ziemniaków?

Ziemniaki to jeden z głównych składników wielu potraw. Są nie tylko pyszne, ale także zdrowe dla naszego organizmu. To źródło m.in. witaminy C, błonnika oraz białka. O jego skórce mówi się, że ma kilkakrotnie więcej wartości odżywczych niż miąższ warzywa.

  •  pyszna przekąska

Pyszną przekąskę możemy zrobić nie tylko z samych ziemniaków, ale również obierków. Skórkę ziemniaków najlepiej ugotować, podsmażyć lub upiec. Doskonale smakują podawane z rożnego rodzaju dipami.

  • środek do czyszczenia patelni

Wystarczy, że połączysz obierki z gruboziarnistą solą. Następnie umieść je na dnie patelni i kilkakrotnie przy pomocy gąbki wykonaj koliste ruchy. Przypalona patelnia będzie jak nowa.

  • naturalny odkamieniacz

Nie powinniśmy także wylewać wody po gotowaniu ziemniaków, ponieważ to świetna alternatywa dla sklepowego okamieniacza. Taka woda pomoże nam usunąć kamień w czajniku. Nasącz nią gąbkę lub szmatkę i przetrzyj wnętrze czajnika. Następnie kilkakrotnie przepłucz jego wnętrze.

Skórki od cytrusów. Nie muszą być smażone w cukrze

Pomarańcze, cytryny czy mandarynki to naturalne źródło wielu witamin na czele z witaminą C. Po cytrusy najczęściej sięgamy w miesiącach zimowych, w szczególności w okresie świąt. Owoce zjadamy wtedy w hurtowych ilościach, a skórki wyrzucamy. Zupełnie niepotrzebnie, bo mają wiele zastosowań.

  •  odświeżacz powietrza

Skórki cytrusów to idealna podstawa to stworzenia ekologicznego odświeżacza powietrza. Wrzuć skórki do garnka z wodą i zagotuj. Podczas gotowania piękny zapach rozejdzie się po całym pomieszczeniu.

  • aromat do ciasta

Skórkę z pomarańczy lub cytryny rozłóż na papierze do pieczenia i zostaw na nasłonecznionym miejscu. Skórka powinna tam leżeć do momentu całkowitego wyschnięcia. Następnie całkiem wysuszoną skórkę zmiksuj na proszek, który przechowuj w szczelnym pojemniku w szafce lub szufladzie.

  • świeca handmade

Taki proszek świetnie sprawdzi się jako dodatek do świeczki, którą zrobisz z resztek starych świec. Kawałki świeczek włóż do starego garnka i podgrzewaj na małym ogniu. Gdy świece zaczną się topić dosyp proszek pomarańczowy. Za pomocą szczypców usuń z masy stare knoty. Następnie powstałą masę wlej do opakowania świecy. To może być stary świecznik albo puszka po herbacie. Włóż nowy knot i pozostaw do zastygnięcia.

  • pochłaniacz zapachów

Skórkę pomarańczy posyp solą i włóż do lodówki. Dzięki temu pozbędziesz się brzydkich zapachów z lodówki.